huibert van wijngaarden.com
  • Intro
  • Mens
  • Werk
  • Opinie
  • Menu Menu
  • The only way out...

  • is through.

    J.K. Rowling

VorigeVolgende
12

Voorkeursgedrag

Vrijwel iedereen kent de uitdrukking: als je blijft doen wat je deed, krijg je (steeds meer van) wat je kreeg. Er zijn nogal wat omstandigheden waarin we denken dat we de aanpak, de oplossing of de uitkomst al kennen. Bijvoorbeeld omdat we dat al vaker bij de hand hebben gehad. Of omdat je zoiets nu eenmaal zo-en-zo aanpakt. Dat is logisch of normaal. Dus gedragen we ons bij voorkeur zoals gebruikelijk.

Dat levert niet altijd op wat ervan wordt verwacht. Tot er een kritieke situatie ontstaat, waaruit duidelijk wordt dat er nu echt uit een ander vaatje moet worden getapt. Gedrag uit dat vaatje kennen we vaak nog niet. Of we kunnen het nog niet toepassen.

Problematiseren of compliceren

Aangepast of ander gedrag vertonen kost moeite. Je moet er je best voor doen en soms streng zijn voor jezelf. Dan is ’tot het gaatje gaan’ niet voldoende. Als je echt het verschil wilt maken moet je er doorheen. Doorbijten dus (foto boven). Als dat niet gebeurt bestaat de neiging de situatie te problematiseren of compliceren. Zodat een excuus ontstaat om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen.

Symptomen of oorzaken

In plaats van een gesprek over “wat ik kan doen om vooruit te komen” gaat het gesprek dan over “wat er moet veranderen zodat ik vooruit kan”. De houding verandert van actief naar reactief en de nadruk verschuift van oorzaken naar symptomen.

Symptoombestrijding is gericht op klachten in plaats van oorzaken. Ook dan krijg je nog meer van het gedrag dat je al kreeg.

Wat ik bewerkstellig is algemeen te omschrijven als “de fit tussen mens en organisatie optimaliseren (doel) waardoor het geheel op passende wijze een volgend niveau van functioneren bereikt (effect)”.

Signalen

Emoties zijn de graadmeter voor de mate waarin mensen in staat zijn met een situatie of een verandering om te gaan. Uit emotie valt informatie te halen over de aanleiding, de urgentie en de manier om effectiever met een situatie om te gaan.

Samen met informatie over de organisatie, de symptomen, de betrokken personen, de situatie en de context leidt een diagnose tot duiding van de dynamiek. Dat maakt duidelijk wat de situatie nodig heeft om een nieuw dynamisch evenwicht te vinden. En daaruit volgt waar we invloed kunnen uitoefenen en welke interventies daarvoor mogelijk en nodig zijn.

Begeleiding

Mensen bijstaan in het omgaan met gedragsvraagstukken. Persoonlijk, professioneel, in teams of organisatieverband. Vooral als sprake is van:

  • verandering, dynamiek of complexiteit
  • aanhoudende, repeterende of escalerende patronen
  • onverwachte, dringende of kritieke situaties
  • identiteits- of koerskwesties

Dat doe ik in de vorm van ondersteuner, begeleider, coach, adviseur, interimmanager of mengvormen daarvan.

Gedragsvraagstukken kunnen aanhoudende, terugkerende of urgente opgaven, uitdagingen, kwesties, issues of problemen zijn.

Samen met de betrokken persoon of personen creëer ik een aanpak die een doorgang in de situatie mogelijk maakt. Zo leren mensen met (gedrags)verandering omgaan wordt onnodige herhaling voorkomen.

De kern: waarnemen

Ter illustratie de navigatiemetafoor: als je ergens heen wilt, dien je om te beginnen te weten waar je nu bent.

Weten waar je nu bent is synoniem voor realistisch zijn. De realiteit kennen en begrijpen, inclusief je eigen positie en beweging daarin, inclusief je eigen verhouding daartoe.

Aan de publieke opinie te zien is dat steeds lastiger. Een belangrijke reden zou zijn dat de samenleving – in toenemend tempo – dynamischer en complexer wordt. Een andere veelgenoemde reden is toename van de druk, zoals tijdsdruk, prestatiedruk en risicodruk, die het zicht vernauwt en zo het gedragsrepertoire beperkt.

Gevolg is dat de mens onvoldoende in staat is zijn eigen positie in die realiteit te bepalen en invloed uit te oefenen op zijn situatie. Een veelgehoorde reactie op misstanden is dan ook: “Daar heb ik toch geen invloed op!?”. Daarmee verandert de houding van actief naar reactief of zelfs passief, van leidend naar volgend.

En dat is erg jammer, want de invloed die je wel hebt gaat daarmee ook verloren.

…

Om toch te kunnen (over)leven bestaat de neiging de wereld bewust of onbewust te vereenvoudigen. Het is het idee van een maakbare wereld, waarin alles volledig rationeel, bewust, meetbaar, controleerbaar, regelbaar en aantoonbaar ‘in control’ is.

De realiteit is van nature echter maar voor hooguit de helft rationeel en bewust. Maakbaarheid en control zijn dus, eveneens van nature, beperkt. Zo ontstaat gedrag dat niet meer passend is binnen een gegeven situatie. Waardoor de druk verder toeneemt en risicomijdend gedrag ontstaat.

Daarom is het zinvol om te leren hoe je tijdig kunt ‘waarnemen’ waar je staat en welke invloed je kunt uitoefenen. Dan kun je gericht ergens heen.

Kundig waarnemen leidt vrijwel direct tot realistischer gedrag. Waarnemen is niet zomaar een term. Het is een kunde, die gewoon te leren is en waar je de rest van je leven baat bij hebt. Heb jij een situatie die je op deze manier wilt onderzoeken? Dan is het zinvol om kennis te maken.

Profiel en partners

  • huibert van wijngaarden

Achtergrond

Na mijn studie bedrijfskunde heb ik ruim tien jaar in leidinggevende functies in de financiële dienstverlening gewerkt. Daarna heb ik als interim-manager gewerkt voor MKB-bedrijven, grotere ondernemingen en concerns. Ontwikkeling, verandering en innovatie was altijd onderdeel van mijn werk.

Daarna heb ik me toegelegd op organisatiekunde (organisatiedynamica en -gedrag) en menskunde. Daarmee heb ik gewerkt als directie-, management- en organisatieadviseur, met name gericht op actuele organisatie- en besturingsvraagstukken (boardroom consulting). Voor uiteenlopende opdrachtgevers, overheid en bedrijfsleven in diverse branches en sectoren.

Nu word ik vooral gevraagd voor situaties waarin de gangbare of gebruikelijke mogelijkheden zijn uitgewerkt of uitgeput. Situaties waarin waarneembaar is dat nieuwe inzichten of impulsen nodig zijn om een volgend niveau van functioneren te bereiken.

Samenwerking met anderen is voor mij een noodzaak. Alleen in samenwerking met de betrokkenen kan er iets ontstaan en voortbestaan. Ik ben altijd (tijdelijk) onderdeel van en actief deelnemer aan dat proces.

Ik werk individueel of in teamverband met mensen aan persoonlijke of professionele vraagstukken. Met plezier vanuit verschillende rollen: begeleider, adviseur, interim-manager, of liever nog combinaties daarvan.

Hoewel ik zaken graag gestructureerd en in samenhang aanpak, is ruimte om tot nieuwe perspectieven en gewenste effecten te komen voor mij belangrijker dan een voorspelbaar en gepland pad. Kwaliteit boven kwantiteit. Naast mijn faciliterende rol heb ik vrijwel altijd een inhoudelijke inbreng.

Typering

Volgens de Jung-benadering (zoals MBTI) bestaat mijn functietypering primair uit intuïtie, in balans ondersteund door denken en voelen. Onderzoekend en vernieuwend.

In de Graves-benadering (zoals spiral dynamics en management drives) zijn vooral geel (doorgronden en vernieuwen), oranje (doelgerichtheid), rood (verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen) en turkoois (integraal, duurzaam) dominant. Met een hoge reflectiefactor.

In enneagram-termen word ik getypeerd als 5, een denker, onderzoeker, deskundige en waarnemer.

Volgens anderen ben ik vooral een integraaldenker met aandacht voor mens en inhoud, die situaties snel doorziet en doortastend handelt vanuit balans en visie. Serieus, dragelijk gemaakt met een flinke dosis humor. Men kenmerkt mijn bijdragen vaak met de volgende begrippen:

> vernieuwing: laten ontstaan wat gezien de omstandigheden nodig is

> verrassing: identificeren van (verborgen) mogelijkheden en kansen

> rust: in onverwachte omstandigheden, kritieke situaties of crisis

> overzicht en inzicht: hoe het is en wat in een situatie wel en niet werkt

> handelingsperspectief: richting en beweging in de juiste verhoudingen

Waarden die voor mij belangrijk zijn: open, aandachtig, pragmatisch, betrouwbaar, warm, licht, passend, gelijkwaardig, rechtvaardig, realistisch, deugdelijk, richtinggevend, samenhangend, dynamische balans.

Samenwerkingspartners

Ik werk vooral intensief samen met cliënten, mensen bij de opdrachtgever en personen die aan de opdracht verbonden zijn. Als de situatie erom vraagt werk ik samen met een of meer van onderstaande collega’s of collega’s uit mijn netwerk.

Martijn Bakker
Peter Paul Gerbrands
Jan Peeters

“Een gedragsvraagstuk is een keerpunt… …waar zin van onzin wordt gescheiden… …om gericht verder te kunnen”

Right to copy

Creative Commons-Licentie
Creative Commons-licentie van toepassing op gebruik van deze website → NL | EN

Privacy en cookies: Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website ga je daarmee akkoord. Meer informatie

Contact

Telefoon:
030 2400 947


Stuur een e-mail →

Informatie

Algemene en formele informatie →

Credits tekst en beeld →

Social media

  • Bekijk het profiel van HvWijngaarden op Twitter
  • Bekijk het profiel van huibertvanwijngaarden op LinkedIn
 

Vinden

(CC) 2020 huibert van wijngaarden
  • Intro
  • Mens
  • Werk
  • Opinie
Scroll naar bovenzijde
 

Reacties laden....