Bijdrage
Voor mij wordt het uitgangspunt altijd gevormd door twee vragen:
- Wat kan ik bijdragen, wat heeft deze situatie nodig?
- Hoe kan ik de aanpak een weerslag laten zijn van het doel of effect dat wordt beoogd?
Het is mijn rol om de betrokkene(n) via een passende aanpak door een gezamenlijk proces te begeleiden. Dat doe ik op een menskundige manier. Daarnaast verdiep ik me in de activiteiten van de opdrachtgever, zodat ik geïnformeerd ben en inhoudelijk kan bijdragen.
Mijn ervaring is dat betrokkene(n) daar merkbaar van opknappen. Omdat men situaties kundig leert waarnemen wordt het beeld van de wereld helderder en scherper. Dat geeft meer bewegingsruimte. En omdat men binnen die ruimte en met dat perspectief weer ziet waar en hoe invloed kan worden uitgeoefend. Dat verbetert het handelingsperspectief.
Het resultaat van mijn inzet, een antwoord op het vraagstuk, is slechts een tussenstap. Doel en effect blijven altijd “de fit tussen mens en organisatie optimaliseren waardoor het geheel op passende wijze een volgend niveau van functioneren bereikt”.
Aanpak
Mijn aanpak is voor iedereen te volgen op basis van gezond verstand, onafhankelijk van opleidingsniveau of voorkennis. Helderheid staat altijd voorop.
Die aanpak concentreert zich in de eerste plaats op de benadering, de ‘approach’. Niet te verwarren met modellen, theorieën of methoden. De benadering richt zich op realistische waarneming en duiding van de situatie.
De duiding dringt door in de patronen en dynamieken waar het gedragsvraagstuk uit voortkomt. Dat onderscheidt de symptomen van de oorzaken. Ook volgt daaruit waarom een situatie intensiveert of steeds repeteert, vaak op meerdere niveaus en met meerdere uitingsvormen.
Pas daarna kunnen interventies worden ontworpen, waarbij eventueel modellen of methoden worden gebruikt.
Uitgangspunt is dat de betrokkene(n) de interventies zelf uitvoeren en evalueren. Daarmee wordt wakkerheid bereikt: een bewust, actief, waarnemend en lerend handelingsperspectief. Zodat men dat in volgende situaties zelfstandig kan.
Anders: licht, vriendelijk en toegankelijk
Het klassieke veranderen en ontwikkelen had een zekere zwaarte, het kostte moeite. Je moest er van alles voor kunnen en vooral heel veel voor weten. Het uitgangspunt was veelal negatief, zoals een fout of een probleem.
Logisch dus dat het planmatig werd aangepakt en er veel tijd en geld mee was gemoeid. En geen wonder dat mensen er tegenop zagen, bij voorbaat al geen zin hadden en zuchtend aan zo’n opgave begonnen.
Want voordat je halverwege was, was de wereld alweer veranderd. Dan was je aan alle kanten ruimschoots ingehaald door de realiteit.
Denk bijvoorbeeld aan organisatieveranderingen, de welbekende reorganisaties. Hoeveel cursussen, trainingen, modellen en theorieën heb je al voorbij zien komen? Wat heeft dat allemaal gekost en gebracht? Hoe realistisch was dat?
Hoe anders kan dat nu. Kijk maar om je heen. Zaken worden anders aangepakt, werkwijzen zijn veranderd. Lichter, niet meer zo zwaar. Van: het is niet goed genoeg, dus het moet anders. Naar: het mag anders als de situatie daarom vraagt. Dat geeft lichtheid en ruimte en neemt de druk weg, waardoor de juiste beweging kan ontstaan. Fouten maken mag, dat geeft mensen gelegenheid om te leren. Al met al gebeurt er dan meer in minder tijd en met meer plezier.
Die nieuwe aanpak krijgt zijn lichtheid doordat er wordt uitgegaan van waarneming. In plaats van te vinden dat iets volgens een bepaald mentaal model anders moet, wordt (h)erkend wat een situatie nodig heeft om te kunnen verbeteren, veranderen of ontwikkelen. Van moeten naar mogen.
Waarnemen is niet zomaar een term. Het is een kunde, die overigens gewoon te leren is en waar je de rest van je leven baat bij hebt. Heb jij in je leef- of werksituatie een opgave, vraagstuk, kwestie of uitdaging die je op deze manier wilt onderzoeken? Dan is het zinvol om kennis te maken.
Cliënten en opdrachten
Mensen bijstaan in het omgaan met gedragsvraagstukken. Persoonlijk, professioneel, in teams of organisatieverband. Vooral als sprake is van:
- verandering, dynamiek of complexiteit
- aanhoudende, repeterende of escalerende patronen
- onverwachte, dringende of kritieke situaties
- identiteits- of koerskwesties
Ik werk individueel met mensen en in teams van beperkte omvang. Mensen kunnen particulier of via het werk cliënt zijn, vanuit persoonlijke of professionele vraagstukken en opgaven.
De tijd en intensiteit van een opdracht worden volledig bepaald door het vraagstuk, de situatie en mijn rol daarin. Soms is één interventie voldoende en soms is het nodig om een periodiek een aantal malen te begeleiden, adviseren of interveniëren. In andere gevallen kan het wenselijk zijn om een periode interim aanwezig te zijn.
Ik heb vooral ervaring met inhoudelijk verantwoordelijken en eindverantwoordelijken, zoals:
- bestuurders, boardrooms
- directeuren, directieteams
- managers, managementteams
- project- en programmamanagers en -teams
- strategische (beleids)adviseurs of ondersteunende teams
- afdelingsteams
Gedragsvraagstukken kunnen op uiteenlopende niveaus plaatsvinden. Individueel, binnen een team of tussen teams. In samenhang met andere organisatie-onderdelen of externe organisaties. Ik werk zowel voor overheden als bedrijfsleven. Er geldt geen beperking qua sector of branche.
In mijn opdrachten is altijd sprake geweest van verandering, ontwikkeling of innovatie. Dat is gelukkig nog steeds het geval en dat is ook niet verwonderlijk in deze tijd.
Voorbeelden van opdrachten:
.
- gemeente: begeleiding van een directieteam met disfunctionele gedragsdynamieken
- gemeente: begeleiding en advisering van een directieteam op het gebied van urgente cultuur- en gedragskwesties
- gemeente: begeleiding van managers in het omgaan met stakeholders en context
- gemeente: begeleiding van een managementteam op het gebied van wendbaar en adaptief gedrag (agility)
- gemeentelijk programmateam: begeleiding (onderzoek, ontwikkeling en advisering) inzake gedrags- en kwaliteitsvraagstukken
- overheidsorganisatie: individuele begeleiding van een directeur bij besturings- en samenwerkingsvraagstukken
- beroepsvereniging: begeleiding van het bestuur bij verandering van de organisatie-inrichting
- financieel dienstverlener: interim-management (tweede echelon), stabilisatie en voorbereiding op veranderingen
- multinational: begeleiding (onderzoek en advisering) van de board of directors inzake ketengedrag
- MKB-onderneming: interim-management (directie) inzake begeleiding van overnames
- afdeling beleid & strategie: advisering op het gebied van organisatietransitie
- infrastructureel projectteam: begeleiding op het gebied van intern en extern samenwerkingsgedrag
- diverse organisaties: individuele coaching van managers en directieleden op het gebied van besturing, verandering en complexiteit
- diverse organisaties: begeleiding van een managementteam bij het richten en kaderen van de organisatie, inclusief (her)definitie missie, visie, purpose, bedoeling
“Een gedragsvraagstuk vraagt eerder om… ...andere benadering van de situatie… …dan om een oplossing”